“Ik nodig familieleden uit om betrokken te blijven ouder of partner"

medewerker Mariëlle Collewijn

Voor mensen met oriëntatie- en geheugenproblemen, gevorderd stadium van dementie, biedt verzorgingshuis Twiskehuis in Amsterdam-Noord groepsverzorging. Twaalf bewoners hebben hier hun eigen appartement met badkamer en zijn overdag welkom in de gezamenlijke huiskamer. Mariëlle Collewijn is een van de verzorgenden op de afdeling Groepsverzorging. Zij werkt al dik twintig jaar in het verzorgingshuis “en nog steeds met veel plezier”.

Een goed verzorgde oude dag in Amsterdam-Noord

“Het is ontzettend dankbaar werk om mensen te mogen begeleiden die niet of nauwelijks meer bij machte zijn om de eigen regie over hun leven te voeren. Waar nodig, ben ik er voor hen. Of dat nu met wassen of aankleden is of bij het smeren van een broodje. Mijn doel is dat iedereen hier in verzorgingshuis Twiskehuis goed verzorgd zijn oude dag kan doorbrengen.”

De takenlijst van de verzorgende is zo lang dat Mariëlle zich helaas alleen met de zorg kan bezighouden. “We houden contact met de huisarts en apotheker, delen de medicijnen uit en doen – als de situatie erom vraagt – ook wat schoonmaakwerkzaamheden, want dat is soms nodig. Voor een spelletje hebben we helaas geen tijd, maar daar hebben we gelukkig gastvrouwen,  vrijwilligers en medewerkers van de activiteitenbegeleiding voor.”

Contact met de familie

“Steeds vaker vragen we ook de familie een steentje bij te dragen. Ik nodig familieleden altijd uit om vooral méér betrokken te raken. Ik begrijp het wel: ze hebben vaak een zware periode achter de rug, waarin ze veel zorgen om hun dementerende vader of moeder hebben gehad. Sommige mensen zijn dan geneigd om achterover te leunen. Ik zeg dan altijd: ‘Blijf toch vooral je vader of moeder bezoeken. Kom eens in de week langs. Doe het niet voor mij, maar doe het dan in ieder geval voor je ouder. Er zijn altijd wel dingen die even gedaan moeten worden. Neem bijvoorbeeld het opruimen van de kledingkast.”

Of familieleden haar oproep wel op prijs stellen? “Ja hoor, ik heb altijd een goed contact met de familie. Als je maar met elkaar overlegt. En dat is ook belangrijk. Bij Twiskehuis gaan we ervoor dat mensen zo lang mogelijk de regie over hun eigen leven kunnen voeren. Bij mensen met beginnende dementie is dat niet altijd even makkelijk. Het is fijn dat familieleden ons dan kunnen vertellen over de gewoonten en geschiedenis van de bewoner.”

Dat je langzaam de controle over je leven kwijtraakt – dat moet zo angstig zijn. Daarom is bescherming en veiligheid voor deze mensen zo belangrijk. Een bewoonster hier op de afdeling Groepsverzorging geef ik altijd even een knuffel voor het slapengaan. Het is een klein ding, maar voor haar maakt het een groot verschil.

Warme zorg in verzorgingshuis Twiskehuis

De zorg van Mariëlle is warm en persoonlijk. “Dat je langzaam de controle over je leven kwijtraakt – dat moet zo angstig zijn. Daarom is bescherming en veiligheid voor deze mensen zo belangrijk. Een bewoonster hier op de afdeling Groepsverzorging geef ik altijd even een knuffel voor het slapengaan. Het is een klein ding, maar voor haar maakt het een groot verschil. Ander voorbeeld: laatst merkte ik dat een bewoonster schrok van haar spiegelbeeld. Het was zo confronterend voor haar om een oude vrouw te zien. Op zo’n moment is het een kleine moeite om de spiegel weg te halen.”

Mariëlle geniet nog steeds volop van haar werk. “De dankbaarheid en hartelijkheid die je ervoor terugkrijgt, is zo groot. Soms als bewoners een helder moment hebben, hoor ik een oprecht dankjewel. Dan weer krijg ik een dikke zoen als ik mensen naar bed breng. Juist dat maakt mijn werk zo de moeite waard.”